Wat is de VPSG?

Wij vormen een kleine oecumenische stichting die al 35 ervaring heeft met begeleiding en voorlichting rond seksueel misbruik. De medewerksters zijn pastoraal/levensbeschouwelijk counselors met deskundigheid op het gebied van godsdienst, zingeving en traumaverwerking.

Voor wie?

De VPSG is er voor ieder die hulp kan gebruiken bij de verwerking van seksueel misbruik. Voor wie het zelf ervaren heeft, als kind of als volwassene of er indirect bij betrokken was. Ook kinderen, partner en familieleden kunnen bij ons terecht. Naast begeleiding van cliënten biedt de VPSG voorlichting, scholing, training en ondersteuning aan professionals en vrijwilligerskader.

Wat hebben wij te bieden?

Wij bieden een veilige plek, waar de ervaringen en leefwereld van de cliënten centraal staan. Het oecumenische karakter van de VPSG biedt ruimte voor cliënten met diverse achtergronden, binnen en buiten de kerken. Vragen rond godsdienst, spiritualiteit en/of zingeving die verbonden zijn met het seksueel misbruik komen bij ons ter sprake. Samen gaan wij op zoek naar wegen om het leven aan te kunnen. Samen proberen wij bronnen te zoeken van kracht en levensvreugde. Religieuze of niet-religieuze bronnen. De persoonlijke spiritualiteit van de cliënt is daarbij richtinggevend.

Voor professionals en vrijwilligers hebben we een aanbod, maar we verzorgen ook voorlichting en begeleiding op maat.
Neem gerust contact op.

 

Een levensverhaal

"Ik ben geboren op een boerderij, als enige meisje met vier oudere broers. Het was een warm gezin met aandacht voor elkaar. De ruimte op de boerderij gaf een gevoel van vrijheid. Deze vrijheid kon blijkbaar niet iedereen aan. Ik bleek een gemakkelijke prooi te zijn waarop "kennissen van het gezin" ongezien hun lusten konden botvieren. We ontmoetten deze kennissen ook zondags in de kerk. Hoe gemakkelijk is het niet om samen een geheimpje te hebben.....

Ik werd een vrouw met een warme belangstelling voor anderen. Iedereen mocht bij mij komen met haar of zijn probleem. Maar zodra iemand te dichtbij kwam, letterlijk of figuurlijk, trok ik me terug.

Tot mijn grote schrik kwamen door vragen tijdens een opleiding en door opmerkingen van een predikant mijn verdriet en pijn naar buiten. Het was niet meer tegen te houden.

Met veel geduld en liefde heeft de counselor mijn harnas afgepeld. Laagje voor laagje kwam ik tevoorschijn. Ze gaf me ruimte en was soms confronterend. Maar vooral was ze vol mededogen voor het kind dat zo bezeerd was en voor die verdrietige en onzekere volwassen vrouw tegenover haar. Langzaam ben ik weer op eigen benen gezet. Ik mag er zijn. Mede dankzij de grote steun van de VPSG heb ik geleerd met vertrouwen mijn weg te vervolgen."