De naam die ik bij mijn doop ontving is Johanna Petronella, mijn roepnaam is Joke. Als vierde kind in een gezin van zes kinderen werd ik geboren op een boerderij. Na de middelbare school leerde ik voor coupeuse, net als mijn grootmoeder waarnaar ik vernoemd ben. Mijn hele leven ben ik blijven leren. Na de avondhavo volgde ik een docentenopleiding voor Textiele werkvormen.

Samen met mijn man verbouwden we het woonhuis van een oude boerderij, waar we gingen wonen en waar onze twee kinderen werden geboren, een jongen en een meisje. In de plaatselijke kerk bekleedde ik verschillende ambten en taken zoals leider van de kindernevendienst en redactie van het kerkblad. In de plaatselijke kerk voel ik me thuis en vind ik rust en inspiratie.

Ik volgde, naast mijn werk als docent Mode op een VMBO verschillende opleidingen voor coach en counselor; vervolgens deed ik in België bij Leren over Leven de opleiding Contextueel Begeleider. Een prachtige opleiding waar je veel kunt leren over jezelf maar ook over het belang van de herkomst van mensen en hoe dat hen vormt of misvormt.

Ontwikkeling blijkt belangrijk voor me te zijn. Ik was op zoek naar een bron van zingeving in mijn leven en startte met de Logotherapie opleiding, de leer van de zingeving. Viktor Frankl, de grondlegger van de opleiding schreef het boek 'De Zin van het leven'. Hij inspireert me op mijn zoektocht, onder andere door mijn persoonlijke waarden te onderzoeken.
Van luisteren maakte ik mijn werk. Ik startte met een praktijk om mensen te begeleiden op het gebied van creativiteit en zingeving. (www.zininleven.nl)

Creativiteit maakte altijd al deel uit van mijn leven, bijvoorbeeld door kleding en textielkunst te maken. Eén van mijn projecten is het maken van vilten en papieren levensboekjes waarin ik op zoek ga naar de rode draad in mijn leven. Mijn laatste project bestaat uit textiele portretten van verschillende mensen.

Voor een aantal ouderen schreef ik met veel voldoening levensboeken. Ik vind het fijn om mee te luisteren naar het levensverhaal van de ander en daarop door te vragen om er een verhaal van te kunnen maken. Naast mijn werk voor de VPSG heb ik een mobiele praktijk. Ik haal mensen met mijn buscamper op voor een gesprek over zingeving. Daarnaast verzorg ik creatieve cursussen, onder andere voor de Volksuniversiteit.

Al bijna veertig jaar ben ik getrouwd met mijn man. Onze twee kinderen zijn volwassen. Inmiddels ben ik oma van een kleinzoon. Met mijn broers en zussen zorgen we voor onze moeder die nog zelfstandig woont. In mijn vrije tijd wandel en lees ik en ga ik graag met mijn camper op stap.

God is genadig is de betekenis van de naam Johanna, Petronella staat voor 'rots in de branding'. Voor de pastoranten bij de VPSG streef ik ernaar om er voor hen en hun verhaal te zijn die rots te wezen, maar realiseer me dat ik door te luisteren al blij ben als ik voor hen een klein steentje kan zijn.