Seksueel geweld

Wie gaat het aan?

Seksueel misbruik kan iedereen overkomen. Vrouw, man, meisje en jongen. Met veel of weinig opleiding, uit alle sociale milieus, kerkelijk of niet-kerkelijk. Recente onderzoeken laten zien dat in ons land meer dan een op de drie vrouwen en meer dan een op de tien mannen rondlopen met ervaringen van seksueel misbruik of seksueel geweld.

De gevolgen

De gevolgen kunnen ingrijpend zijn en verschillen voor vrouwen en mannen. Sommigen hebben psychische problemen, verdriet, herbelevingen, last van slapeloosheid of woede, zijn overgevoelig voor aanrakingen. Dit kan leiden tot relatieproblemen, sociaal isolement of werkeloosheid. Anderen lijken er weinig last van te hebben in hun verdere leven. Maar ineens kan weer pijn en verdriet naar boven komen. Dan kan iemand zich weer net zo eenzaam voelen als vroeger toen het gebeurde.

Herstel

Zo hoeft het niet te blijven. Er is een weg naar herstel en nieuwe levensvreugde. Onder ogen te zien wat er gebeurd is, is de eerste stap. De VPSG heeft ervaren counselors, mensen met geduld en uithoudingsvermogen, met een luisterend oor om donkere levensverhalen te verdragen. Zij helpen nieuwe wegen verkennen. Want niemand hoeft alleen te staan! Ons motto is: praat erover! Omdat blijven zwijgen ondragelijk is.